Exempel av konstanalys

 

Bildsal

 

 

 

 

 

Bildundervisning i grundskolan årskurs 7-9

Exempel av konstanalys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DENOTATION eller BILDBESKRIVNING:

 

Vad händer i verket?

Två flickor står mitt i ett gammaldags kök och kärnar smör.

 

Vad syns i verket: t.ex., människor, saker, miljö?

Det är två flickor som har långa klänningar. De ser utom klänningar som Madicken och hennes syster har i filmerna om dessa. Flickorna tittar inte på oss och är upptagna med att kärna smöret. De står tätt tillsammans i mitten av målningen och i mitten av köket.

 

Köket är ett gammaldags kök och har vedeldad spis. Det finns ingen elektricitet och det kan man se på att det inte finns lampor, kontakter, sladdar och glödlampor. De lampor som finns sitter på väggen och är oljelampor som brinner för att ge ljus. Det finns ingen diskbänk elelr rinnande vatten. Det finns ingen kyl eller frys. Det är inte ett kök från 2000-talet i Sverige. Man har precis diskat disken i en balja och lagt porslinet på tork på ett bord.

 

Konstverket är en akvarell.

Det är ljusa färger och solen skiner in genom fönstret.Solljuset visar sig som vita ytor i himmel och träd.

Det är dagtid och det kan man se på att det är en blå himmel och att det inte är några mörka skuggor inne i köket.

 

Perspektivet är som om man står och tittar på vad flickorna gör. Det är ett enpunktsperpsktiv där alla linjer går till en punkt i fönstret.

Var fastnar din blick?

Min blick fastnar på flickorna och fönstret i mitten. Det är mer som händer där och det är ljusare och vita ytor i fönstret. Alla linjerna i perspektivet leder blicken till mitten av bilden.

 

 

 

KONNOTATION eller TOLKNING AV BILDEN:

 

Bilden får mig att tänka på när jag var barn och hälsade på en gammal släkting som inte hade el och vatten inne i huset. Hon hade sin vedspis som hon lagade sin mat på och hon hade även en bakugn som vi bakade tunnbröd i. Jag tyckte det var mysigt att åka dit.

 

Jag tycker att bilden är samstämd och fin. Den ger mig glada känslor och det tror jag kan bero på alla ljus färger och att det är ett enpunktsperspektiv som inger ett lugn i bilden. Men det beror nog också på att det påminner mig om något som jag upplevt som mysigt och positivt.

 

Jag tycker att det ser ut som Sverige men på 1800-talet. Sverige för att köket, möbler, skogen utanför påminner om det jag sett i Sverige och i böcker och filmer, som t.ex. Madicken. 1800-talet för att det inte finns elekticitet och rinnande vatten. Flickorna kan vara döttrar till de som bor i huset eller pigor som arbetar. Det kan även vara så att den äldre flickan visar den yngre hur man kärnar mjölk.

 

Jag tycker verket är fint och att det är eneklt men detaljrikt målat. Jag tycker om hur konstnären fångat ljuset från en sommardag som lyser in genom fönstret och en lätt sommarbris som får gardinerna att fladdra.